Weboldal címe
Weboldal alcíme
MANUÁLTERÁPIA
#Lazítás  #Mozgásszabadság  #Energia

Manuálterápiás masszázs kezelések

A kezeléseket Kerekes Ernő – természetgyógyász, bioenergetikus, alternatív mozgás és masszázsterapeuta, fül addiktológus végzi. Bejelentkezés: +36 20 916 3573

Szerda 10:00 - 20:00 , péntek 14:00 - 20:00

A manuálterápia (csontkovácsolás), mint ősi kezelés a köztudatban kissé misztikusnak tűnik. A laikusok gyakran túlértékelik, míg az orvosok sokszor kritizálják, sarlatánságnak tartják. Szerencsére manapság egyre elfogadottabb e kezeléstípus, olyannyira, hogy Amerikában számos orvosi egyetemen választható szakképzésként oktatják. A kínai masszázsnál már 5000 évvel ezelőtt, míg a tradicionális thai masszázsnál közel 2500 évvel ezelőtt fellelhetők voltak a különböző csontkovács fogások. Már akkor rájöttek, hogy csupán masszázzsal nem lehet minden betegséget meggyógyítani. Felismerték, hogy nem csak a meridiánoknál lehet energia-elakadás, hanem az ízületek helyretételével is feloldhatók egyes energiablokkok.

A manuálterápia vagy hívhatjuk manuális terápiának, egy gyűjtő fogalom, mely alá több kezelési ág sorolható. A manuálterápia tudomány, személet (filozófia), diagnosztikai és kezelési módszer. A manuálterápia szemlélete az embert, mint egészet, egységet veszi figyelembe. A manuálterápia névben az tükröződik, hogy vizsgálat (tapintással, fogással) és a kezelések zöme kézzel, tehát manuálisan történik. A manuálterápia egy modern szemléletű terápiás lehetőség döntően mozgásszervi eltérések esetében figyelembe véve azt, hogy azok visszahatnak a teljes szervezetre. Ugyanakkor bizonyos irányzatok szerint adott esetben belszervi eltérések is kezelhetőek ezen módszerrel közvetlenül is. 

A csigolyák közül 31 pár idegnyaláb jön ki, s mindegyik egy bizonyos bőrfelület, izom vagy belső szerv idegi kapcsolataiért felelős. Ha ezek az idegpályák – a csigolyák elmozdulása miatt – nyomás alá kerülnek, különféle működési zavarokat idézhetnek elő, melyek számos betegséghez vezethetnek. Ha az idegpálya nyomását – mint okot – megszüntetjük, az esetek többségében az okozat, azaz a betegség is javul, elmúlik.

A jó csontkovács sohasem okoz fájdalmat, így elkerüli a baleset lehetőségét. A módszer magasabb fokának tekinthető az ún. izomkontroll, melynek során a beteg közreműködésével, ellennyomásokkal az ízületek lágyan a helyükre csúsznak.​

Legfőbb javallatok: a módszer szinte minden területen hatékonyan alkalmazható, többek között mozgásszervi- és belső szervi betegségek, ízületi fájdalmak, sérülések, ficamok, zsibbadások esetében.

A manuálterápia ellenjavallatai: a gerinc daganatos elváltozása, nyaki borda, nagyfokú csontritkulás, a nyaki erek meszesedése, kiszakadt porckorong sérv, nyitott hátgerinc, csigolya becsúszás, csigolya ívszakadás, heveny gyulladásos állapot, fejlődési rendellenesség, friss gerincsérülés, a műtétek utáni 6–8 hetes időszak.

A kezelés fontos része az izomzat minél mélyebben történő fellazítása, megfelelő átdolgozása a lehető legkönnyebb ízületi átmozgatás és manuálterápia érdekében. Sok esetben már ez is hatékony megoldást nyújt a tünetek enyhítésére.

Milyen problémákon segíthet a manuálterápia?

Röviden szólva döntően a gerinchez köthető panaszokon és korlátozottabban az egyéb ízületek problémáin.

  • Gerinchez köthető nyakfájás, hátfájás, derékfájás
  • A gerinc elváltozásaiból adódó végtagokba sugárzó fájdalom, végtagzsibbadás (idegek megszorulása, „becsípődése” miatt fellépő)
  • A gerinc és nagyízületek mozgáskorlátozottságából adódó izomtúlfeszülések, fájdalmak
  • Nyakhoz köthető szédülés, fejfájás
  • A végtagok ízületeihez köthető fájdalmak közül főként a vállfájás, csípőfájdalom (a térd, könyök, csukló, boka, kezek, lábak ízületei korlátozottan kezelhetőek, sokszor igen szerény eredménnyel)
  • A porckorongsérvet (= gerincsérv), önmagában nem lehet manuálterápiával gyógyítani, csak a következményeit, azokat sem minden esetben (akinek izomerő csökkenése, mozgáskoordinációs zavara van, vagy vizelet, székletürítési zavara van, mely porckorongsérv által okozott, ideggyök, esetleg gerincvelő megnyomódásából adódik azt a pácienst nem javasolt manuálterápiával kezelni, mert lehet vele ártani is). Persze a következmények (fájdalom, zsibbadás, mozgáskorlátozottság) enyhítése, megszűntetése jelentős eredmény!