Weboldal címe
Weboldal alcíme
ÍRISZDIAGNOSZTIKA
#Testünk tükre  #Diagnózis  #Pontosság

Íriszdiagnosztika - állapot felmérés 

A szem a lélek tükre, mondják mindig. De tudtátok, hogy a testé is? Szemünkből minden kiolvasható..az egészségünk, a szerveink állapota, régi és a jövőben megjelenő problémáink is. Minden történés ami lezajlik a szervezetünkben az megjelenik a szemünkben is. Mégpedig egy meghatározott szerv panasza egy meghatározott helyen és természetesen jellegzetes módon mutatkozik meg.

A módszert már az ókorban ismerték. Egyiptomi fáraók sírjában találtak a maihoz hasonló írisztérképeket. A modern íriszdiagnosztikát dr. Pécely Ignác magyar orvos fedezte fel az 1800-as években. Pécely doktor köztudottan élénk gyermek volt. Csínytevései közben eltörte egy bagoly lábát: a baleset után a bagoly hatalmas íriszében változást vett észre. Észrevette, hogy a törött lábú bagoly szemében megjelent egy fekete vonal, amely a madár gyógyulásakor fokozatosan kifehéredett. A magyar orvos később megfigyelte, hogy ugyanaz a kór mindig ugyanott hagy jelet a betegek szivárványhártyáján. E megfigyelés nem hagyta nyugodni. Már orvosként kutatni kezdte az íriszben történt változás okát: a kutatás eredményeként „fedezte fel" az íriszdiagnosztikát. 1950-ben az amerikai Bernard Jensen dolgozta ki az első újkori részletes írisztérképet, mindkét szemen pontosan megjelölve a szivárványhártya egyes területeihez tartozó szerveket. Ezt a diagnosztikai módszert, bár sok orvos is használja kiegészítő vizsgálatként, Magyarországon a hivatalos orvostudomány nem fogadja el. Nincs ez mindenhol így. Ukrajnában az orvosi egyetemen tanítják, Dániában a biztosítók is alkalmaznak íriszdiagnosztákat, Németországban is rendkívül elterjedt. A módszer fájdalommentes és veszélytelen. A módszer egész Európában elterjedt, kiemelten Lengyelországban, ahol kórházakban is alkalmazzák, Oroszországban, a volt Szovjetunió köztársaságaiban, Franciaországban és Németországban. Az Egyesült Államokban és Kanadában speciális íriszfotó alapján komoly adatbankok is vannak. 

Az íriszdiagnosztika (iridológia) az írisz (szivárványhártya) vizsgálatával foglalkozik. Tulajdonképpen egy reflexológiai vizsgálat, amelynek során nem tapintással érzékeljük az elváltozásokat, hanem látványban az írisz izomrostjain.

Az írisz is egy mikro terület, amelyben megjelennek az egyes szervek vetületei, leképeződései.   Ahogy a test egyéb reflexzónáin (pl. a talpon vagy a fülcimpán), a szem szivárványhártyáján is információk egész sora képeződik le a többi szervről. Ennek alapja az, hogy az íriszben található idegrostok összeköttetésben állnak számtalan agyi és gerincvelői idegsejttel. Az összeköttetéseknek köszönhetően, ha valamilyen elváltozás történik a szervezetben, a szakember az íriszt képező sugárszerű vonalak jellemzőiből erre következtetni tud. Ezek a vonalak igazán csak mikroszkóppal láthatóak, szélességük, a közöttük lévő sávok alakja, deformációik, mind-mind információértékűek lehetnek, csakúgy, mint a különböző foltok, lerakódott pigmentek, valamint a pupilla körüli gyűrű színe és vastagsága.

Íriszdiagnosztika az ÉletKözpontban! A szem a lélek tükre, mondják mindig. De tudtátok, hogy a testé is? Szemünkből minden kiolvasható..
Íriszdiagnosztika az ÉletKözpontban! A szem a lélek tükre, mondják mindig. De tudtátok, hogy a testé is? Szemünkből minden kiolvasható..
Íriszdiagnosztika az ÉletKözpontban! A szem a lélek tükre, mondják mindig. De tudtátok, hogy a testé is? Szemünkből minden kiolvasható..

Az íriszvizsgálat szinte minden korosztálynak ajánlott és már igen fiatal kortól kezdve megbízható információt nyújt, az egészség, az öröklött hajlamok, valamint a szervi gyengeségek feltérképezésében és a szervezetet érintő folyamatok (pl.: gyulladás, allergia, immungyengeség, autoimmunitás, degeneratív elváltozás) tekintetében.

A vizsgálat a szervezetre nem ártalmas, nem megterhelő, így bármilyen állapotban (normál vagy legyengült, kimerült stb.) bármikor elvégezhető. Nagyon kevés esetben nem végezhető csak el, mint például a szem durva sérüléseinél, erős kötőhártya-gyulladás esetén, vagy egyes szemműtétek után közvetlenül stb.

Milyen problémák felderítésére javasoljuk? 

  • Az emésztési zavarok okának felderítése (renyheség, divertikulum, gyulladás, erjedés, hurut, parazita jelenlét, bélflóra problémák stb.)
  • Gyulladások, gócok, mérgeződések jelenléte
  • Szervek állapota
  • Kórokozók, vírusok, baktériumok, vegyi anyagok jelenléte
  • Alkati erősségek, gyengeségek
  • Öröklött betegséghajlamok
Íriszdiagnosztika az ÉletKözpontban! A szem a lélek tükre, mondják mindig. De tudtátok, hogy a testé is? Szemünkből minden kiolvasható....az egészségünk, a szerveink állapota, régi és a jövőben megjelenő problémáink is.
Íriszdiagnosztika az ÉletKözpontban! A szem a lélek tükre, mondják mindig. De tudtátok, hogy a testé is? Szemünkből minden kiolvasható....az egészségünk, a szerveink állapota, régi és a jövőben megjelenő problémáink is.
Íriszdiagnosztika az ÉletKözpontban! A szem a lélek tükre, mondják mindig. De tudtátok, hogy a testé is? Szemünkből minden kiolvasható....az egészségünk, a szerveink állapota, régi és a jövőben megjelenő problémáink is.

A vizsgálat otószkóp vagyis réslámpa segítségével történik. Egyéb terápia végzése során fotót készítünk a szemről és az íriszben található jelek kiértékelésre, összehasonlításra kerülnek a kezelés során. Az írisz képe természetesen változik az évek során, az állapot jobbulása és rosszabbodása egyaránt lekövethető, így megfelelő képet nyújt az egyén gyógyulási képességéről és a szervezet terápiára adott válaszáról, a terápia hatékonyságáról.

Az íriszdiagnosztika nem nevez meg konkrét betegségeket, inkább a szervek, szövetek állapotát jelzi, ahhoz kapcsolódó problémákra utal. Az íriszben jelenlévő számtalan jelzés miatt viszonylag alapos vizsgálatra van szükség. Ezt a célt szolgálja a szemről készített fotó, és a szem nagyítóval és/vagy réslámpával történő vizsgálata is. 

Mit mutat és mit nem?

Az írisz vizsgálatának előnye, hogy fájdalommentes, viszonylag rövid ideig tart és bármikor megismételhető. Némileg nehezíti a diagnózist, ha a szemnek saját betegsége van, vagy sérült, illetve operált. Az eljárás során nem csak az íriszt, hanem a szem környékét (máj, vese, szív működésére utaló jelek), a szemfehérjét (az érrendszer, a koleszterinszint, a keringési rendszer állapota), a pupilla fényjelenségeit (öröklött tulajdonságok) és alakváltozásait (szerzett tulajdonságok) is megfigyelik.

A speciális lámpával (iridoszkóp vagy réslámpa) végzett vizsgálat során átfogó képet kaphatunk szervezetünk általános állapotáról, arról, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak és milyen betegségek, gyulladások zajlottak le testünkben azelőtt. Megtudhatjuk, van-e alulműködésre, túlműködésre, gyulladásra, sérülésre, vérzésre, vérellátási zavarra vagy daganatra utaló jel a szivárványhártyán. Allergiás panaszok esetében is hasznos lehet az ilyen vizsgálat, az orvos által elvégzett tesztek eredményét pontosíthatja.

Látásjavító műtétek nyomát nem láthatjuk az íriszen, a vizsgálat nem is ezt a célt szolgálja. Illetve azon műtétek nyomait sem látjuk, amelyeknél altatás vagy erős érzéstelenítés zajlott, hiszen olyankor az idegrendszer egy része kiiktatásra kerül, így a jelet sem tudja leadni, hogy az megjelenhessen az íriszben. Viszont a műtétet kiváltó ok, illetve probléma műtét után is látható marad általában.